Direktlänk till inlägg 9 januari 2012
Att röka fisk har jag funderat på ett tag. Så i höstas nångång köpte jag en liten fiskrök med tillhörande al-spån och gav mig ut på äventyr. Eftersom makrill är väldigt gott att äta rökt, så var det makrill jag ville ge mig på. Men dessvärre var jag lite sent ute på året, och det finns ju ingen makrill i närheten nu. Så då fick det bli öring istället! En lagom fet fisk som passa bra att röka.
Förberedelser
Det var lätt att förbereda fisken. Efter ett par sökningar på nätet så kom jag fram till att jag ska börja basic. På med massa grovsalt bara! Utan jod skulle det vara. Varför? Ingen aning! Efter att fisken hade legat i salt en ganska lång stund så var den klar att röka. Hade dock ingen aning om hur länge, men det räckte med en liten stund.
Resultatet
Resultatet blev över förväntan. Stark smak av rök utan att vara torr. Saltet hade gosat in sig fint i köttet som släppte perfekt från benen.
Servering
Till den röka fisken, som var kall vid servering, serverades kokt potatis och gräddfilsås bestående av gräddfil, finhackad rödlök och rom (Inte sån man dricker, utan små orangea fiskägg...). Till detta dracks givetvis öl.
Framtiden
Nästa gång jag röker fisk har jag tänkt att jag ska ha i en-ris i röklådan. Det ska tydligen bli ännu bättre då. Ska bli gött att sitta på kajen med hemma-rökt fisk med en kall pilsner och kolla på stora båtar.
För detta behäver du en telefon, numret till närmsta pizzeria med utkörning och kontanter. 1. Slå numret till pizzerian 2. Beställ det du vill ha 3. Betala med kontanterna när pizzan levereras Smaklig måltid! ...
Jag har länge funderat på att göra haggis. Ett problem är att det tydligen inte är tillåtet att sälja inälvor från får, då det räknas som otjänlig föda (eller nåt i den stilen). Men så för ett tag sedan så såg jag en engelsman på tv som gjorde haggis...
Här om dagen blev jag otroligt sugen på att ge mig på créme brylée, men jag har aldrig gjort något liknande innan... Dessutom har jag diabetes, så det där med att ha i socker går bort. Som tur är så har jag hittat ett näst intill magiskt "socker" som...
Topp 10 denna veckan handlar om kryddor och örter som kan vara lite ovanliga och udda att ha i maten, men som har potential att lyfta vilken måltid som helst.
10: Chili Explosion
9: Muskot
8: Rosmarin
7: Kummin
6: Vitpeppar
5: Paprikapulver
4: Curry
3: Grovmalen svartpeppar
2: Dill
1: Havssalt